Много чешки политолози и коментатори смятат, че преизбирането на чешкия

...
 Много чешки политолози и коментатори смятат, че преизбирането на чешкия
Коментари Харесай

Земан спечели. Чехия се отправя на Изток

 Много чешки политолози и коментатори считат, че преизбирането на чешкия президент Милош Земан ще укрепи проруския, антиевропейски курс на страната през идните години. „ Земан завоюва, насочваме се на Изток ", гласеше заключението на известния журналист Мартин Фендрих.
Сходни са оценките на известния чешки политолог Иржи Пехе, някогашен външнополитически консултант на Вацлав Хавел, както и на Якуб Янда от Пражкия мозъчен тръст „ Европейски полезности ". И двамата са уверени, че Земан ще резервира своята антиевропейска изразителност и ще се пробва още по-тясно да обвърже Чехия с Русия и Китай.

Анексията на Крим - " приключен факт "

И в действителност - най-малко в реторично отношение Земан показва по-голяма непосредственост с Русия, в сравнение с който и да е различен държавен и държавен началник на страна от Европейски Съюз. През предходната есен той назова глобите против Русия „ нездравословни и неефективни ", а анексията на Крим - „ приключен факт ". Той предложи Украйна да бъде обезщетена за териториалната си загуба с  доставки на съветски нефт и газ.

Речта му пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) провокира същински дипломатически скандал - също както и доста други изявления на Милош Земан. Но в какво тъкмо би могло да се изрази отдалечаването на Чехия от Европейски Съюз и доближаването ѝ с Русия? Та нали чешкият държавен глава разполага с прекомерно малко същински политически пълномощия? В региона на външната политика той не може да упражнява съответно въздействие с изключение на при номинирането на посланици. Поне на доктрина. На процедура обаче Земан води своя „ частна външна политика ", както настояват някои политолози.
 Russland Sotschi Treffen Milos Zeman und Wladimir Putin (picture-alliance/Russian Look)
Путин цени " огромния престиж " на Земан

Стратегическа ориентировка

При пътуванията си до Русия и Китай Земан постоянно взима със себе си авторитетни чешки предприемачи и оказва помощ при сключването на покупко-продажби. Двама от неговите най-близки сътрудници вземат участие интензивно в тази политика: Вратислав Минар, ръководителят на неговата канцелария, и Мартин Нейедли - един от най-важните му стопански съветници. Последният е работил четири години като предприемач в Русия и до 2015 е бил съсобственик и управител на „ Lukoil Aviation Czech " - дъщерна компания на съветската „ Лукойл ", която си завоюва неприятна популярност в Чехия и разгласи неплатежоспособност през 2015 година. Включително заради неизяснените им връзки с Русия и постсъветските републики нито Минар, нито Нейедли разполагат с разрешителни от „ Националната работа за сигурност ", даваща формален достъп до секретни информации.

Политологът Якуб Янда твърди, че през следващите години Земан и неговите близки сътрудници ще се пробват да проправят пътя за стратегически бизнес-споразумения с съветски и китайски държавни компании, в това число една милиардна договорка с Русия за плануваното разширение на атомната централа „ Дуковани ". „ Земан е последовател на сходни покупко-продажби и се обкръжава със сътрудници и съветници, които поддържат съмнителни контакти с Москва и Пекин. По този метод изолацията на Чехия от западните ѝ сътрудници ще бъде задълбочена ", твърди Янда.
 Andrej Babis (Getty Images/AFP/M. Cizek)
Премиерът Андрей Бабиш: неговата политика се управлява основно от персоналните му бизнес-интереси

Опонент на Земан?

Като коректив на тази политика - най-малко до известна степен - би могъл да се изявява новият министър председател Андрей Бабиш. Милиардерът и водач на дяснопопулистката партия „ АНО " е в действителност притежател на аграрния и химически холдинг Агроферт, който получава обилни европейски дотации и  работи в цяла Европа, в това число и в Германия. Затова Бабиш се нуждае от тясната интеграция на Чехия в Европейски Съюз и залага на положителни връзки с Брюксел. Той на няколко пъти към този момент предизвести, че не трябва Чехия да се ориентира прекомерно мощно на Изток, само че в същото време и той - като Земан - е съперник на глобите против Русия. Наблюдатели считат, че като цяло Бабиш ще води външна политика, която се управлява най-вече от неговите персонални бизнес-интереси.

„ През последните " месеци Земан и Бабиш действаха значително като тандем ", споделя политологът Пехе: „ Само че по някои въпроси Бабиш скоро може да се окаже в спор с президента ", предсказва той.

Референдум за участието в Европейски Съюз?

Това се отнася да вземем за пример до възможното осъществяване на референдум за участието на Чехия в Европейски Съюз. Милош Земан е за сходен референдум, въпреки да твърди, че персонално той би дал своя вот за оставането на страната в общността. Бабиш пък е изрично срещу референдум за възможен „ Чехзит ".

„ Максимумът, който може да се чака тук от Милош Земан, е, че ще го спре опасението да не би да влезе в учебниците по история като негативна фигура, открехнала вратата за вероятно излизане на Чехия от Европейски Съюз ", споделя Петр Хинжейк, коментатор на демократичния вестник „ Хосподарске вести ".  

Виж всички публикации от Кено Ферзек-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР